Ga naar de inhoud

Vechtscheidingen

Stabiliteit in de relatie is een eerste noodzaak voor effectieve hulp aan een kind 

Een goed functionerend zorgaanbod voor het kind is vaak extra lastig in een periode dat de relatie tussen de ouders instabiel is. Als er sprake is van echtscheiding of bij grote onenigheid over de opvoeding, is het lastig om met de ouders condities te creëren die bevorderlijk zijn voor het kind of de kinderen. In relaties met verschillende culturele achtergronden zijn het vaak de verschillen tussen de ouders die bijdragen aan het ontstaan van de problemen in de relatie of die de problemen in de relatie juist in stand houdt.

Om effectief te kunnen werken aan een stabiele thuissituatie voor het kind, ook na of tijdens de echtscheiding, hebben we een module ontwikkeld waarmee we rust in de relatie tussen de ouders kunnen brengen. Deze module is ook geschikt als er sprake is van complexe scheidingsproblemen of zelfs van een vechtscheiding. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een zekere urgentie voor de ouders of de partners om stabiliteit te brengen in hun relatie. Dat is aan de orde als de partners een scheiding moeten verwerken maar er wel een plan moet komen hoe de opvoeding van het kind veilig kan worden geregeld tussen de partners.

Scheiden is altijd een lastig en pijnlijk proces. Partners kunnen elkaar erg dwars zitten. Soms veroorzaakt dit een dynamiek waardoor partners nauwelijks nog met elkaar kunnen communiceren, of erger, elkaar de tent uit vechten. Als er kinderen in het spel zijn, is dat een uiterst onwenselijke situatie. Zeker als er ook nog afspraken moeten worden gemaakt over het omgaan met de kinderen na de scheiding. Als er voldoende urgentie is om tot een stabiele situatie te komen, bijvoorbeeld omdat stabiliteit nodig is voor de ontwikkeling van het kind, als hulpverlening aan het kind is geïndiceerd, of als voor het werk of de huisvesting stabiliteit noodzakelijk is, dan ontstaan mogelijkheden om gericht te werken aan deze noodzakelijke stabiliteit. De vechtscheidingsmodule van het Expertisecentrum Transculturele Therapie biedt daarvoor een gerichte aanpak. 

Hoe zit de module in elkaar? 

De module is een pakket met een vaste opbouw waarmee gewerkt wordt, bestaande uit verschillende onderdelen: 

Fase 1: Kennismakingsfase en vaststellen van de gewenste resultaten

Dit is de eerste fase uit de module en zal bestaan uit de intake het vaststellen van de urgentie. De focus in deze fase ligt bij de vraag wat het echtscheidingstraject moet opleveren en waarom het resultaat zo belangrijk is. In deze fase wordt de urgentie benoemd die voor de uitkomst van het proces van belang is. Samen met de behandelaars stellen de partners hier vast wat ze aan het einde van het traject willen opleveren. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om het opstellen van een perspectiefplan voor het gezin: wat er moet gebeuren om een stabiele situatie te creëren voor aan het kind, of om …. Invullen en aanvullen.  

Fase 2: Reflectie op de eigen kracht en mogelijkheden van de afzonderlijke partners 

In deze fase gaan de behandelaars eerst met de partners afzonderlijk aan de slag. Aan de hand van systemische en transculturele methodieken bespreken we met de afzonderlijke partners wat voor hen voor een stabiele toekomst belangrijke voorwaarden zijn. Het kan hierbij gaan om het analyseren van de levenslijnen en genogrammen/sociogrammen van de partners afzonderlijk, hun krachtbronnen, levenservaringen en verwachtingen. De focus in deze fase ligt bij de reconstructie van de eigen kracht van de partners: wat kan hen stabiliteit en steun bieden? Wat hebben ze nodig om deze stabiliteit te realiseren?

Aan het einde van de tweede fase lichten de partners hun bevindingen toe aan de hand van een presentatie. Ze presenteren de gewenste voorwaarden voor een stabiele situatie, maar lichten die toe aan de hand van reflecties op hun persoonlijke levensgeschiedenis.

Fase 3: Vastlegging van een toekomstperspectief

Op basis van de presentatie van de partners construeren de partners samen met de behandelaars de gezamenlijke condities voor een stabiele situatie. Deze condities vormen samen met de benoemde urgentie een perspectiefplan. Hierin geven de partners aan hoe het gezin voort kan bouwen in de toekomst.  

Fase 4: Afsluiting

De vierde fase is de afsluitende fase van de module. In deze fase wordt het ontwikkelde perspectiefplan door het gezin gepresenteerd aan alle betrokkenen die een rol kunnen spelen bij het tot stand brengen van de gewenste condities of een rol kunnen spelen bij het in stand houden van de stabiliteit. Indien het gaat om het creëren van de voorwaarden voor een stabiele thuissituatie voor het kind dat hulp of zorg nodig heeft, kunnen in deze fase de hulpverleners voor het kind betrokken worden. 

Kosten

De module Vechtscheidingen is een vast traject van in totaal 8 sessies begeleid door twee behandelaren. De kosten van deze module bedragen €4.000.

No show

Elke behandelaar hanteert afzonderlijk een no show regeling. Er is dus geen vaste regel binnen onze coöperatie voor het niet komen opdagen bij een afspraak wanneer dit niet van tevoren is aangegeven. Mocht u hier vragen over hebben, kunt u in overleg gaan met uw behandelaar.

Aanmelden module Vechtscheiding 

Indien u en uw gezin zich wilt aanmelden voor de module, kunt u een mail sturen naar secretariaat@transcultureletherapie.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het secretariaat via de contactpagina.