Ga naar de inhoud

Onze organisatie

Ontstaan

De wens om een eigen transcultureel behandelcentrum – het Expertisecentrum Transculturele Therapie – op te zetten, is ontstaan bij het Collectief Transculturele Therapeuten (het huidige CTTO Amsterdam). Vanaf 1982 is daar door de oprichters al vele jaren op verschillende fronten gewerkt aan de interculturalisatie van de hulpverlening. De focus lag in die jaren bij het ontwikkelen van het transculturele gedachtengoed en de passende transculturele behandelmethodieken. Ook werd gewerkt aan het versterken van de transculturele competentie bij hulpverleners. Dit gebeurde door de ontwikkeling en versterking van de theoretische grondslagen voor systeem- en transculturele therapie en door scholing en coaching van professionals in een groot aantal GGZ- instellingen in Nederland.  

Implementatie van transculturele werkwijzen bleef echter moeilijk. Het gedachtengoed moest steeds binnen bestaande instellingen worden bevochten en kreeg daarin niet altijd de prioriteit die nodig was voor het passende bedienen van de doelgroep. Wat ontbrak was een eigen expertisecentrum waarin het gedachtengoed binnen een erkende instelling integraal in praktijk werd gebracht. 

Initiatief voor een eigen instelling

Enkele van de ervaren therapeuten uit het CTTO van toen, hebben op initiatief van Fariba Rhmaty de uitdaging opgepakt om de transformatie-opgave in de zorg te benutten en een eigen innovatief aanbod van transculturele en systemische therapie aan te bieden in een eigen GGZ instelling. In juni 2014 heeft dit geleid tot de oprichting en WTZi- erkenning van het Expertisecentrum Transculturele Therapie. 

Missie

“Het inbedden van professionele diagnose en zorg in de eigen leefwereld en mogelijkheden van cliënten om de eigen kracht van cliënten te mobiliseren, zodat zij zelf de problemen in eigen regie kunnen nemen.

Voor Expertisecentrum Transculturele Therapie is het belangrijk dat mensen op eigen kracht kunnen leven en steun krijgen uit hun eigen omgeving. Daarvoor moet het zorgaanbod goed aansluiten bij hun eigen omstandigheden en mogelijkheden. Om dat te bewerkstelligen, keren we de zorgketen als het ware om. We stellen een behandelplan en een diagnose niet op vanuit alleen de beschikbare protocollen en bestaande werkwijzen. We verdiepen ons eerst, met behulp van transculturele en systemische methodieken, in de problematiek van de client. We benaderen de cliënt vanuit hun eigen sociale en culturele perspectief. We inventariseren de kansen en de mogelijkheden van de cliënt zelf (hun eigen kracht). We sluiten die bevindingen vervolgens aan bij de gestandaardiseerde en erkende diagnoses en behandelmethodieken. Met deze wijze van werken creëren we methodisch een vertrouwde en veilige omgeving voor de cliënt: de transitionele ruimte. 

Deze aanpak vormt de basis voor onze visie. In de geestelijke gezondheidszorg is het volgens ons van groot belang dat diagnose en behandeling zijn gericht op het stimuleren en activeren van de eigen krachtbronnen, waarvan ook de krachtbronnen die cliënten uit hun eigen sociale netwerk kunnen gebruiken. Om het zorgaanbod daarop te baseren, is een goed begrip van de sociaaleconomische en culturele context onmisbaar. ETT heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van technieken om de transculturele sensitiviteit bij professionals te versterken en deze in te zetten voor een effectieve werkwijze met een optimale verstandhouding tussen cliënt en behandelaar. 

Visie

Expertisecentrum Transculturele Therapie is een GGZ-instelling met een maatschappelijke visie waarin het streven naar echt passende zorg centraal staat. 

De diversiteit in onze samenleving is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Zo leven vandaag de dag in Amsterdam alleen al meer dan 180 nationaliteiten samen, terwijl tegelijkertijd de sociaaleconomische verschillen op alle fronten enorm zijn toegenomen. Dit leidt tot een enorme groei aan diversiteit in levenslopen en levenskansen, waar ook de geestelijke gezondheidszorg mee te maken krijgt. De verdere standaardisering van het zorgaanbod staat immers op gespannen voet met het inspelen op de groeiende diversiteit. Om een betere match te maken tussen de variëteit aan problemen bij de cliënten – inclusief de omstandigheden waarin de cliënten leven – en het ontwikkelen van passende zorg, is aandacht voor de context waarin de problemen zijn ontstaan van de cliënt onontbeerlijk.  

We zien gelukkig dat in het beleid steeds meer aandacht komt voor een systemische en transculturele benadering. De aandacht van professionals voor het betrekken van de context bij het ontstaan en in stand houden van de problematiek bij de cliënt groeit. Om daar beter vorm aan te geven, is het professioneel transcultureel en systemisch instrumentarium en het ontwikkelen van daarbij horende competenties nodig. Met onze missie spelen we daarop in.