Multiculturele Forensische Systeemtherapie
Specialisatiemodule
Trainingsdata 2025 | najaar, n.t.b.
Tijden | elke dag van 10:00 – 17:00 uur (incl. 1 uur lunchpauze, inloop vanaf 9:30)
Totaalkosten | € 1.650 (btw-vrij)
Locatie | Amsterdam Zuidoost
Accreditatie | NVRG (40 punten)
Multicultureel denken, verandert dat de zaak?
Wij zijn Mostafa Hamdoune en Erik Lagendijk. Gezamenlijk hebben we een lange geschiedenis binnen het forensisch werkveld, meer specifiek bij de Waag Amsterdam. Mostafa werkt daar binnen de zorglijn Huiselijk geweld, Erik heeft lang gewerkt in de zorglijnen Seksueel geweld en Jeugd. Beiden hebben we de opleiding tot Systeemtherapeut afgerond en in de opleiding tot Supervisor Systeemtherapie hebben we de handen in elkaar geslagen en ons gestort op het maken van de opleiding Multiculturele Forensische Systeemtherapie.
Deze cursus kwam voort uit onze overtuiging dat er binnen het Forensisch en Systemisch denken en werken met en rondom delinquenten en hun gezinnen een belangrijk aspect mist: de transculturele blik. Onze overtuiging kwam voort uit de dagelijkse werkzaamheden, waarin we in gesprek waren met mensen uit bekende en onbekende culturen, mensen met verschillende religies en waar diversiteit veel voorkomt. De juridische en formele aanpak en benadering van deze mensen is voor ieder gelijk, maar komt in de behandelkamer verschillend naar voren. Daaruit blijkt dat de oorsprong van delicten teruggebracht kan worden in de geschiedenis en werden hele families in de toekomstige generaties uit elkaar gespleten. In onze behandelkamers hebben we daar schrijnende voorbeelden van gehoord. In de behandeling voor deze mensen en gezinnen werd in onze ogen te zeer aan de traditionele Westerse werkwijze vastgehouden.
In onze opleiding, horend bij de Verdiepende Opleiding tot Systeemtherapie NVRG, willen we aan de hand van veel casuïstiek, liefst ingebracht door cursisten zelf, met een open en niet-altijd Westerse blik kijken naar de delicten en de families die hiermee te maken hebben. Onze stelling is dat elk delict een grote groep slachtoffers kent; zowel (soms) de dader, het formele slachtoffer maar ook de beide families, vriendengroepen en grotere systemen. Een niet traditioneel-Westerse blik op delicten en behandelen verandert mogelijk de aanpak hiervan en geeft ruimte voor een nieuw en breder narratief rondom de gepleegde feiten.
In deze opleiding streven we ernaar samen met de cursisten een bredere, intergenerationele en multiculturele blik te onderwijzen. We hebben daarvoor een aantal onderwerpen gekozen die volgens ons als makers belangrijk zijn, zoals veiligheid in jezelf en de instelling, huiselijk geweld, seksueel geweld en gewelddadige jeugd. In april 2025 gaan we de cursus voor de eerste keer verzorgen. We kijken er met gezonde spanning naar uit en hopen jullie daar te treffen!
Inhoud van de training
In de specialistische module Multiculturele Forensische Systeemtherapie van de NVRG leer je op een andere manier te kijken, denken en werken met complexe forensische vraagstukken en leer je over de aangepaste behandeling die daarop kan volgen. De module combineert bestaande forensische theorieën met het transcultureel systemisch gedachtengoed. Hierdoor leer je met behulp van zoveel mogelijk eigen casuïstiek beide pijlers onder de opleiding in de praktijk te integreren.
Een aantal thema’s die binnen de opleiding naar voren komen zijn:
- De positie van de therapeut, diens (eigen) culturele blik en de invloed hiervan op de behandeling of begeleiding.
- Veiligheid binnen de verschillende culturele systemen en hoe deze veiligheid te bewaken voor zowel de cliënt, de behandelaar als ook de omgeving.
- Hoe een integrale behandeling of begeleiding van langdurig huiselijk geweld en kindermishandeling op een transcultureel-systemische manier kan worden gevormd.
- Seksueel geweld en seksuele veiligheid binnen gezinnen vanuit een multicultureel perspectief, als ook de rol van seksueel gewelddadige pubers binnen multiculturele gezinnen.
Het multiculturele aspect komt het sterkst naar voren in actuele casuïstiek. Daarom wordt er binnen deze opleiding sterk geleund op de actieve inbreng van de cursisten.
Algemene voorwaarden
In de algemene voorwaarden van de specialisatiemodule Multiculturele Forensische Systeemtherapie vindt u relevante informatie over onder andere de betaling, het lesmateriaal en annuleringsvoorwaarden. Neem deze goed door voor de training. Klik hier voor de algemene voorwaarden van deze module.
Aanmelden
Bent u er klaar voor om het verschil te gaan maken op transcultureel, forensisch en/of systemisch gebied? Via de knop hieronder kunt u zich inschrijven. Voor overige vragen kunt u contact opnemen via academie@transcultureletherapie.nl.
De Academie is een samenwerkingsverband tussen Coöperatie Expertisecentrum Transculturele Therapie U.A. en Rawankaw B.V.. Trainingen worden in samenwerking tussen deze partijen gegeven en de facturatie verloopt via Rawankaw B.V.