Ga naar de inhoud

In gesprek met Maurizio Andolfi op het symposium ‘Systeemdenken en -werken als fundament voor de GGZ’

Op 1 en 2 juli 2024 werd het symposium ‘Systeemdenken en -werken als fundament voor de GGZ’ georganiseerd door de Rotterdamse Kring, waar onze Arti Kewal onderdeel van is, in samenwerking met Villa Verbinding. Arti organiseerde op de eerste dag een bijzondere workshop waar familietherapeut Andolfi te gast was.

Maurizio Andolfi, een van de nog weinig levende voorttrekkers van de systeemtherapie, heeft een vaste overtuiging dat de familie het beste medicijn is en dat hulpbronnen gevonden kunnen worden in cultuur en communiteit. We leren van hem dat de mens altijd in verbinding staat met voorgaande generaties en dat kracht gevonden kan worden in het gezin, de familie en de gemeenschap.

Tijdens de live-consultatie die Arti begeleidde ging ze met hem in gesprek over de kracht van de transculturele visie in therapie. En dat was een belangrijk moment, omdat we onze missie en visie hebben gedeeld met een breed internationaal publiek en onze cliënten een stem hebben gegeven. Na het gesprek met Andolfi werd de sessie afgesloten met een documentaire over transculturele therapie en ETT, waarin Arti zelf ook participeert.

Op dag twee van het symposium gaf psychiater en systeemtherapeut Nico Moleman, die fundamenteel andere werkwijzen en organisaties introduceerde in de GGZ, een praktisch gerichte lezing.