Hulp bij crisis
Wanneer er sprake is van een (dreigende) crisis, kunt u tijdens kantooruren en wanneer uw behandelaar of regiebehandelaar werkzaam is, contact opnemen met uw behandelaar of uw regiebehandelaar. Dit geldt ook voor uw familieleden of uw naasten.
Wat in zo’n geval het beste is, wordt tijdens het zorgtraject met u besproken. In dat gesprek bespreken uw behandelaar en uw regiebehandelaar met u welke stappen u of uw naasten kunnen nemen om de (dreigende) crisis af te wenden of wat u kunt doen als er onverhoopt toch een crisis optreedt. In dat gesprek geven wij u ook concrete contact informatie.
Direct hulp nodig?
- Bevindt u zich in direct gevaar? Bel 112.
- Bel uw huisarts of diens vervanger. De huisarts verwijst u zo nodig naar de crisisdienst.
- De Luisterlijn (088 0767 000). De luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een luisterend oor.
- 113 zelfmoordpreventie (0800-0113): eerste hulp bij levenspijn, 24 uur per dag. Voor mensen die denken aan zelfdoding.
Bevindt u zich buiten kantoortijden in een crisis of kunt u uw (regie)behandelaar niet bereiken?
Indien u nog geen cliënt bent, kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de huisarts (of dienstdoende huisartsenpost). Indien u wel in behandeling bent, kunt u contact opnemen met de crisisdienst van de regio waarin u woont (zie hieronder de gegevens van de crisisdienst in uw regio).
Crisisdiensten
Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 523 54 33 (24/7 bereikbaar)
UMC Utrecht, afdeling Acuut en Intensieve Zorg Psychiatrie
Telefoonnummer: 088 – 755 55 55 (24/7 bereikbaar)
Crisisdienst Antes Rotterdam
Telefoonnummer: 088 – 358 15 00 (24/7 bereikbaar)