Ga naar de inhoud

Alle behandelmethoden bij ETT

Transculturele Therapie

Kenmerkend aan Expertisecentrum Transculturele Therapie is de cultuursensitieve en systemische benadering, waarin ruimte wordt geboden aan sociale en cross-culturele diversiteit (waaronder diversiteit in gender, religie, spiritualiteit en seksualiteit), de eigen omgeving van de cliënt en het sociaal-cultureel perspectief van zowel de cliënt als de therapeut.

De basis voor iedere behandeling is het creëren van een transitionele ruimte. Dit is een veilige ruimte waarin heling en transformatie kan plaats vinden. De transitionele ruimte kan ontstaan wanneer de therapeut zich bewust is van eigen (voor)oordelen, de invloed van sociaal-culturele opvattingen, van de eigen achtergrond en cultuurhistorische geschiedenis, van verschillen en overeenkomsten, van de wisselwerking tussen de persoon van de therapeut en de persoon van de cliënt en van de invloed van al deze aspecten op de therapie.

Binnen het ETT worden de unieke ervaringen en perspectieven die cultuur met zich meebrengt, erkend en gewaardeerd en wordt er belang gehecht aan het ontwikkelen van een gevoel van identiteit en welzijn, dat verankerd is in de culturele achtergrond van de client. De therapeuten bij het ETT onderscheiden zich doordat ze transcultureel zijn opgeleid door het CTTO Amsterdam of de Academie Expertisecentrum Transculturele Therapie. Zij gaan uit van het principe van niet-weten en gebruiken dit in combinatie met de kennis van zichzelf, van de ander en van hoe menselijke relaties werken.

Essentieel is dat zij kennis hebben van andere culturen en van hun eigen cultuur en dat ze in staat zijn om met een open blik en vanuit verschillende perspectieven naar de problemen te kunnen kijken. Een veilige, warme, open en niet-bevooroordeelde therapeut-cliëntrelatie is daarvoor van wezenlijk belang.

ETT behandelt volgens de reguliere behandelmethoden. Tijdens de behandeling worden culturele kennis, competenties en behandeltechnieken ingezet om cliënten te helpen hun psychische problemen te overwinnen en hun (veer)kracht terug te vinden.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Door deze behandelmethode kunt u doeltreffender reageren op de problemen en uitdagingen die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Door u door uw waarden te laten leiden, krijgt u bovendien het gevoel dat uw leven zinvol is en voelt u zich vitaler.

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie bestaat uit twee onderdelen: gedragstherapie en cognitieve therapie.
Gedragstherapie richt zich vooral op het veranderen van uw gedrag om zo de angst te overwinnen.
Cognitieve therapie gaat over uw manier van denken.

Het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dat gedachten invloed hebben op de manier waarop iemand zich voelt en gedraagt. Door die gedachten te veranderen zullen ook gevoelens en gedrag veranderen.  Nieuw gedrag gaat stapje voor stapje geoefend worden. Tijdens de cognitieve gedragstherapie sessies onderzoeken wij samen met u de gedachten en gevoelens. Ook thuis gaat u ermee aan de slag. U bespreekt bijvoorbeeld in de sessies welke ervaringen en argumenten er zijn die laten zien dat uw gedachten niet (helemaal) kloppen. Op basis van die informatie lukt het vaak een nieuwe gedachte te formuleren, met positief effect op uw gevoelens. U wordt ook gevraagd thuis gedragsexperimenten uit te voeren, zodat u in het dagelijks leven kunt nagaan of uw negatieve gedachten al dan niet juist zijn.

Het doel is niet om alleen positief te leren denken, maar om realistischer of evenwichtiger te leren denken. Ook na de behandeling blijven vervelende dingen vervelend, maar u ziet ze niet meer als ‘ramp’.

Exposure

Exposure is een onderdeel van Cognitieve gedragstherapie. Tijdens de behandeling leert u om weer situaties op te zoeken die u vermijdt of waar u bang voor bent. 

E-health

E-health staat voor elektronische gezondheid, ofwel zorg via internet.

E-Health als aanvulling op uw behandeling

Wij bieden wij e-Health als aanvulling op uw behandeling, dit heet ook wel ‘blended care’. Dit betekent dat face-to-face gesprekken worden gecombineerd met online interventies. Wij bieden e-Health:

  • Om u te helpen uw klachten beter te begrijpen en te plaatsen in een transcultureel en systemisch perspectief (transculturele psycho-educatie);
  • Wanneer u lichamelijke klachten ervaart door stress;
  • In een groepsbehandeling (‘Oh My Mood’)

Tijdens de intake bekijken wij met u of een online programma bij uw behandeling past.

‘Oh My Mood’

In oktober 2019 zijn we van start gegaan met het programma ‘Oh My Mood’. Dit is een e-Health programma dat wordt aangeboden aan cliënten met een verwijzing voor Generalistische BGGZ. 

De behandeling bestaat in totaal uit 5 thema’s die elk 2 weken duren. Elk thema wordt geïntroduceerd met een groepstraining en afgesloten met een (telefonisch) individueel gesprek. Voorafgaand aan de behandeling doorloopt u binnen een week zelfstandig een introductiemodule. Afsluitend doorloopt u een afsluitende module. De inhoud van elke training bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Vooruitblik op de thema’s van de komende twee weken
  • Optionele groepsoefeningen

Zie voor meer informatie de video van Oh My Mood

Wanneer u dit met uw behandelaar heeft afgesproken, kunt hieronder inloggen met het wachtwoord dat u heeft gekregen.

Log hier in voor transculturele psycho-educatie.
Log hier in voor ontspanningsoefeningen.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een vorm van therapie waarbij iemand gevraagd wordt aan de traumatische gebeurtenis terug te denken en tegelijkertijd afgeleid wordt. Vaak is die afleiding in de vorm van geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden. In sommige gevallen wordt er gewerkt met oogbewegingen door de hand van de therapeut te volgen. Het doel van EMDR is om de traumatische ervaringen te ‘verwerken’, dat wil zeggen de klachten verminderen zodat u uw dagelijkse bezigheden weer kunt oppakken.

Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)

Interpersoonlijke therapie is gebaseerd op het idee dat veranderingen in belangrijke relaties een depressie kunnen uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Ook kunnen depressieve klachten problemen in relaties met andere mensen tot gevolg hebben.

In de therapie onderzoeken we hoe uw contacten met belangrijke anderen in uw omgeving verlopen. Daarna kijken we hoe deze contacten bijdragen aan het ontstaan, of in stand houden van uw gevoelens.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u het moeilijk vindt om conflicten aan te gaan en uw mening te geven. Hierdoor kunt u zich steeds meer gaan ergeren en/of terugtrekken uit contacten. Isolatie en depressieve gevoelens kunnen daardoor verergeren.

Medicatie

Naast of in combinatie met bovengenoemde behandelmethoden kan tevens medicatie worden voorgeschreven.

Mentaliseren Bevorderende Therapie

Het doel van Mentaliseren Bevorderende Therapie is dat u ontdekt hoe u over uzelf en anderen denkt, wat u daarbij voelt en hoe dat uw reacties op anderen bepaalt. Daarbij natuurlijk ook vermindering van zelfdestructief gedrag, verbeteren van sociaal functioneren en de afhankelijkheid van opnamen verminderen. Dit wordt aangevuld met uw eigen behandeldoelen.

Narratieve Exposure Therapie

Narratieve Exposure Therapie, afgekort “NET”, is een kortdurende behandeling, die specifiek is ontwikkeld voor de behandeling van PTSS, en vooral PTSS ten gevolge van meervoudige schokkende gebeurtenissen gedurende het leven. Deze vorm van behandeling is ontstaan in de vluchtelingenkampen in Oeganda. Bij NET wordt passend bij de culturele achtergrond de levensgeschiedenis van de cliënt betrokken. In de behandeling wordt na psycho-educatie een levenslijn op de grond uitgelegd met behulp van stenen (nare herinneringen) en bloemen (de fijne herinneringen). Vervolgens wordt de levenslijn doorgewerkt met narratieve exposure en wordt een levensverhaal, ‘getuigenis’ opgesteld. Deze wordt aan het einde van de behandeling voorgelezen aan de cliënt meegegeven. 

Vooral als er sprak is van meerdere traumatische herinneringen geeft de NET structuur, ordening en erkenning van de gebeurtenissen binnen de context van het levensverhaal van de client. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van deze therapievorm en daaruit blijkt dat NET een effectieve behandeling is. De methode spreekt cliënten vaak aan. 

Ontspannings- en ademhalingstechnieken

Naast andere behandelmethoden kunnen tevens ontspannings- en ademhalingstechnieken ingezet worden. Hoewel veel cliënten in het begin worstelen met het toepassen van deze ademhalingstechnieken, zijn deze wel effectief gebleken bij een groot aantal cliënten. Cliënten met angst en stress vinden het vaak moeilijk om te ontspannen en daarom kunnen deze oefeningen vaak moeilijk zijn in het begin. Toch is het belangrijk om te volharden, want ademhalingstechnieken zijn een essentieel onderdeel voor het aanpakken van stress en angst.

Psychoeducatie

Psychoeducatie vormt veelal een belangrijk onderdeel binnen de therapie. De behandelaar geeft hierbij uitleg aan de cliënt of naasten van de cliënt over de diagnose, symptomen die worden ervaren, oorzaken en in stand houding van klachten of de behandelmethodes die worden gebruikt. Deze interventiemethode kan op verschillende momenten in het behandelproces worden ingezet, bijvoorbeeld om de cliënt kennis bij te brengen over de gestelde diagnose, waardoor de cliënt een eigen kracht ontwikkelt om betere controle te krijgen binnen het herstelproces. Ook kan deze interventie bijvoorbeeld worden gebruikt om ouders in te lichten over basishouding en/of opvoedtechnieken voor hun kind.  

Het doel van psychoeducatie is om het herstelproces te bevorderen door relevante kennis bij te brengen, zodat de betrokkene(n) regie kunnen nemen over de diagnose en het proces van behandeling.  

Binnen ETT is er extra aandacht voor psycho-educatie over werken in het systeem en het transcultureel behandelen. Voorbeelden hiervan zijn de invloed van fase-overgangen in het leven, het effect van intergenerationele overdracht, het opgroeien tussen meerdere culturen binnen en buiten de familiesfeer, de impact van migratie en de gevolgen van discriminatie en racisme. 

Schematherapie

Schematherapie is een Integratief psychotherapeutisch model dat ontwikkeld is door Young en collega’s. Schematherapie wordt geadviseerd aan mensen met persoonlijkheidsproblematiek: bij wie therapeut en cliënt het eens zijn dat hardnekkige patronen in denken, voelen en doen die het persoonlijk en/of interpersoonlijk functioneren belemmeren de kern van het probleem zijn en aandacht nodig hebben in de behandeling. In deze therapie worden de belemmerende patronen opgespoord door middel van vragenlijsten, het schrijven van een levensverhaal, ervaringsgerichte oefeningen waarbij herinneringsbeelden en gevoelservaringen opnieuw worden beleefd en herschreven worden.  Het modusmodel wordt gebruikt, waarbij mensen leren begrijpen dat er bij problemen vaak sprake is van verschillende kanten in de persoonlijkheid, die we modi noemen, zoals een kwetsbaar kind, straffende kant of een beschermer. Mensen leren via deze behandeling hun innerlijke krachten en conflicten beter begrijpen, hun behoeften beter verkennen en verwoorden, waardoor ze over het algemeen beter met hun omgeving kunnen communiceren en meer tevreden relaties kunnen ontwikkelen. 

Vaktherapie

Bij vaktherapie ligt de nadruk meer op het doen en ervaren en minder op het praten. Vaktherapie sluit hierdoor goed aan wanneer je het liefst op een ervaringsgerichte manier met jouw problemen aan het werk gaat. Vaktherapie is geschikt voor mensen waarbij gesproken communicatie niet makkelijk gaat. Maar het kan ook dat het probleem te veelomvattend of beladen voor je is om er over te praten. Ook kan het zo zijn dat je in andere behandelingen hebt gemerkt dat het praten jou niet afdoende verder helpt. Soms roept een beeld, een scène, een klank of een handeling meer op dan woorden kunnen doen. 

Door gerichte oefeningen en werkvormen kun je jouw problemen onderzoeken, en jouw emoties en gedachten daarbij vormgeven; zichtbaar, hoorbaar of voelbaar maken. Door de ervaringen die je bij deze werkvormen opdoet, werk je aan bewustwording en kun je nieuwe inzichten verwerven. Je kunt bijvoorbeeld leren om op andere manieren te reageren op situaties of gevoelens. Zo kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken en vaste patronen doorbreken. 

In vaktherapie kan de nadruk liggen op het oplossen van een probleem, of op de acceptatie ervan, of op het beperken van de gevolgen van een aandoening. Je hoeft niet ervaren of goed te zijn in de vorm van vaktherapie die je kiest. 

De term ‘vaktherapie’ is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie. Bij ETT bieden we op dit moment alleen beeldende therapie voor volwassenen in Amsterdam.  

Vaktherapie is een behandelvorm voor o.a. angstklachten, depressie, gedragsproblemen, relatieproblemen, trauma of verliesverwerking. 

Naar boven